Nákupní košík
Celkem: 0 Kč

Citronové tiramisu

Tiramisu je ideálním dezertem pro pacienty s nemocí motýlích křídel - je měkké konzistence a plné bílkovin. Také je tento dezert studený, což vyhovuje hlavně těm, kteří mají puchýře, jak v ústech, tak v krku či jícnu. Parádně totiž podrážděnou sliznici schladí. Pacienti se však nemusí obávat štipkavého citrónu. Spíše jde o lehkou a svěží chuť, která je však sladká. 

Celá příprava vám zabere přibližně 45 minut, a pak šup na 8 hodin do lednice.

20240613-163902-1-.jpg

Ingredience:

NA LEMON CURD

  • 4 žloutky
  • 4 vejce 
  • 1/4 lžičky soli
  • 250 g krupicového cukru
  • 2 citrony v biokvalitě - z 1 najemno nastrouháte kůru a ze 2 vymačkáte šťávu
  • 115 g másla

vychytávka: Kdo si chce urychlit přípravu, je možné použít i kupovaný lemon curd. Budete potřebovat cca 750g.

NA SIRUP

  • 240 ml vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 citron v biokvalitě - kůru oloupejte v širokých pruzích, vymačkejte šťávu

NA KRÉM

  • 360 ml smetany ke šlehání
  • 340 g lemon curd
  • 450 g mascarpone nebo 1 mascarpone a 1 pomazánkové máslo

A DÁLE

  • 2 balíčky cukrářských piškotů
  • na ozdobu: plátky citronu, borůvky, lístky bazalky nebo máty

Postup:

1. Připravte si LEMON CURD (kdo si koupil, tak tento bod přeskočí). Ve větší misce nad vodní lázní metlou prošlehejte žloutky, celá vejce, cukr, sůl, citronovou kůru a citronovou šťávu.
Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, až směs zhoustne. Chce to trpělivost a oheň určitě nezvyšovat.
Po zhoustnutí lemon curd přeceďte přes síto do čisté mísy, abyste odstranili citrónovou kůru a případné hrudky. Ihned vmíchejte máslo a dál míchejte, až se vše spojí do hladkého krému. 
K povrchu přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nechte nejprve vychladnout, a pak uložte do lednice.
Tip: Klidně si lemon curd můžete připravit o den dříve.

2. Nyní je na řadě CITRONOVÝ SIRUP. V malém hrnci smíchejte vodu, cukr a citronovou šťávu. Vhoďte citronovou kůru a bazalku. Na mírném ohni přiveďte k varu. Vypněte sporák a nechte sirup přikrytý pokličkou zcela vychladnout. Po vychladnutí vyjměte citronovou kůru, pokrájejte ji najemno a dejte ji stranou na později. Bazalku vyhoďte.
Tip: I sirup si můžete připravit o den dříve.

3. A jdeme na KRÉM. Do větší mísy nalijte vychlazenou smetanu ke šlehání a vyšlehejte ji dotuha.
V jiné míse stěrkou smíchejte lemon curd a 2 mascarpone nebo lemon curd a 1 mascarpone a 1 pomazánkové máslo. Míchejte, až se směs zcela spojí. Pozor ale na přemíchání, aby se mascarpone nesrazilo. Nakonec stěrkou opatrně zapracujte šlehačku. 

4. FINÁLE. Připravte velkou zapékací mísu (20x30 cm - my jsme použili ovál). Cukrářské piškoty vždy krátce ponořte do citronového sirupu a naskládejte je jeden vedle druhého na dno mísy.
Na vrstvu piškotů rovnoměrně rozetřete polovinu krému a posypte ji nakrákjenou citronovou kůrou.
Pokračujte opět piškoty namočenými v sirupu a druhou polovinou krému. Krém uhlaďte stěrkou, mísu zabalte do potravinářské folie a dejte na 8 hodin uležet do ledničky. 
Před podávání ozdobre citrónem na kolečka, borůvkami a lístky máty.

Dobrou chuť :-)

NahoruNahoru
Zavřít
Loading...