Tiramisu je ideálním dezertem pro pacienty s nemocí motýlích křídel - je měkké konzistence a plné bílkovin. Také je tento dezert studený, což vyhovuje hlavně těm, kteří mají puchýře, jak v ústech, tak v krku či jícnu. Parádně totiž podrážděnou sliznici schladí. Pacienti se však nemusí obávat štipkavého citrónu. Spíše jde o lehkou a svěží chuť, která je však sladká.
Celá příprava vám zabere přibližně 45 minut, a pak šup na 8 hodin do lednice.
Ingredience:
NA LEMON CURD
vychytávka: Kdo si chce urychlit přípravu, je možné použít i kupovaný lemon curd. Budete potřebovat cca 750g.
NA SIRUP
NA KRÉM
A DÁLE
Postup:
1. Připravte si LEMON CURD (kdo si koupil, tak tento bod přeskočí). Ve větší misce nad vodní lázní metlou prošlehejte žloutky, celá vejce, cukr, sůl, citronovou kůru a citronovou šťávu.
Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, až směs zhoustne. Chce to trpělivost a oheň určitě nezvyšovat.
Po zhoustnutí lemon curd přeceďte přes síto do čisté mísy, abyste odstranili citrónovou kůru a případné hrudky. Ihned vmíchejte máslo a dál míchejte, až se vše spojí do hladkého krému.
K povrchu přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nechte nejprve vychladnout, a pak uložte do lednice.
Tip: Klidně si lemon curd můžete připravit o den dříve.
2. Nyní je na řadě CITRONOVÝ SIRUP. V malém hrnci smíchejte vodu, cukr a citronovou šťávu. Vhoďte citronovou kůru a bazalku. Na mírném ohni přiveďte k varu. Vypněte sporák a nechte sirup přikrytý pokličkou zcela vychladnout. Po vychladnutí vyjměte citronovou kůru, pokrájejte ji najemno a dejte ji stranou na později. Bazalku vyhoďte.
Tip: I sirup si můžete připravit o den dříve.
3. A jdeme na KRÉM. Do větší mísy nalijte vychlazenou smetanu ke šlehání a vyšlehejte ji dotuha.
V jiné míse stěrkou smíchejte lemon curd a 2 mascarpone nebo lemon curd a 1 mascarpone a 1 pomazánkové máslo. Míchejte, až se směs zcela spojí. Pozor ale na přemíchání, aby se mascarpone nesrazilo. Nakonec stěrkou opatrně zapracujte šlehačku.
4. FINÁLE. Připravte velkou zapékací mísu (20x30 cm - my jsme použili ovál). Cukrářské piškoty vždy krátce ponořte do citronového sirupu a naskládejte je jeden vedle druhého na dno mísy.
Na vrstvu piškotů rovnoměrně rozetřete polovinu krému a posypte ji nakrákjenou citronovou kůrou.
Pokračujte opět piškoty namočenými v sirupu a druhou polovinou krému. Krém uhlaďte stěrkou, mísu zabalte do potravinářské folie a dejte na 8 hodin uležet do ledničky.
Před podávání ozdobre citrónem na kolečka, borůvkami a lístky máty.
Dobrou chuť :-)